
23 Απρ Άτομα με αναπηρία
Άτομα με αναπηρία (Α.μεΑ.)
Τα άτομα με αναπηρία (ιατρικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς) ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης αντιμετώπισης κατά την οδοντιατρική θεραπεία.
Ο Παιδοδοντίατρος διαθέτει ειδική εκπαίδευση ώστε σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες της Οδοντιατρικής, της Ιατρικής και των Κοινωνικών Επιστημών, να προσφέρει οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα άτομα αυτά.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται είτε στο ιατρείο όποτε είναι εφικτό, είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον με γενική αναισθησία. . Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία μπορεί να χορηγηθεί γενική αναισθησία ή καταστολή σε νοσοκομειακό περιβάλλον (δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο).
Τι γίνεται με τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό;
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική στα παιδιά με αυτισμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορεί να προληφθούν σε ποσοστό σχεδόν 100%, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά με αυτισμό να επισκεφθούν τον οδοντίατρο από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, το παιδί σταδιακά να απευαισθητοποιείται, ώστε να νιώθει άνετα στο χώρο του οδοντιατρείου, και να ακολουθεί το πρόγραμμα φθορίωσης και καθαρισμού των δοντιών.
Η πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό που προσέρχονται με πόνο στον οδοντίατρο, οδηγούνται σε γενική αναισθησία γιατί οι θεραπευτικές ανάγκες είναι μεγάλες και δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν σε ένα παιδί με αυτισμό που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με τον οδοντίατρο.
Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί με αυτισμό για την επίσκεψη στον οδοντίατρο;
Το παιδί με αυτισμό νιώθει πολύ πιο άνετα σε οικείο χώρο. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μας ενημερώσετε ποια ώρα της ημέρας είναι το παιδί πιο ήρεμο, αν το ενοχλεί ο φωτισμός, η πολυκοσμία, τα μπαλόνια κ.α.
Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τον εργοθεραπευτή για ασκήσεις στο στόμα, ώστε να δεχθεί πιο εύκολα τα εργαλεία του οδοντιάτρου, ή και ακόμα με τον λογοθεραπευτή για να επιτευχθεί, ανάλογα με την τεχνική που διδάσκεται στο παιδί, πιο εύκολα η επικοινωνία.
Μπορεί να χρειαστεί να έρθετε πολλές φορές στο ιατρείο, για μικρής διάρκειας συνεδρίες, μέχρι το παιδί να μπορέσει να προσαρμοστεί και να συνεργαστεί. Με υπομονή και κατάλληλες τεχνικές θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία!
Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία