23 Απρ Εγκυμοσύνη
Είσαστε έγκυος; Συγχαρητήρια! Τι πρέπει να προσέχετε για να έχετε καλή στοματική υγεία
Είναι σημαντικό για τις μέλλουσες μητέρες να φροντίζουν τον εαυτό τους και να μην παραμελούν τη στοματική τους υγεία. Η υγεία των δοντιών του παιδιού ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Διατροφή
Η διατροφή της μέλλουσας μητέρα μπορεί να επηρεάσει τη διάπλαση των νεογιλών και μερικών μόνιμων δοντιών, η οποία ξεκινά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και D και ασβέστιο (πχ κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα) εξασφαλίζει καλή σωματική υγεία στην έγκυο και την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες που ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (πχ είναι μόνο χορτοφάγες) θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικό διατροφολόγο και το γυναικολόγο τους ώστε να μη λείπουν βασικά συστατικά από το διαιτολόγιό τους τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Οι έγκυες συχνά εμφανίζουν ‘λιγούρες’ και επιθυμία για διάφορα σνακ, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των γευμάτων και της κατανάλωσης ζάχαρης. Σαν αποτέλεσμα, τα δόντια χαλάνε και η δικαιολογία που δίνεται ότι το μωρό “κλέβει” ασβέστιο από την μητέρα δεν υφίσταται.
Επιπλέον σημαντικό είναι οι έγκυες να αποφεύγουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοολούχα ποτά. Επίσης οι μέλλουσες μητέρες δεν θα πρέπει να παίρνουν φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ιατρού γιατί μπορεί να επηρεάσουν τα διάφορα στάδια της διάπλασης του εμβρύου (ακόμα και τα δόντια).
Οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αυξημένης έκκρισης πολλών διαφορετικών ορμονών, εμφανίζεται η ουλίτιδα κύησης. Πρόκειται για μία μορφή ουλίτιδας η οποία οφείλεται κυρίως στις ορμονικές μεταβολές, αλλά σε συνδυασμό με τα τσιμπολογήματα και την κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, πόνο και αιμορραγία των ούλων της εγκύου. Συνήθως υποχωρεί με την ολοκλήρωσή της εγκυμοσύνης.
Τα προβλήματα περιορίζονται με εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής, η οποία περιλαμβάνει συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, ώστε να απομακρύνεται η οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια.
Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω. Δεν αντενδείκνυται ο καθαρισμός και τα σφραγίσματα (ούτε ακόμη και οι εξαγωγές ή οι ακτινογραφίες, αν το όφελος είναι μεγαλύτερο για την έγκυο και το έμβρυο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατά το δυνατόν αποκατάσταση των οδοντιατρικών προβλημάτων, ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο και οι κατάλληλες οδηγίες στοματικής υγιεινής είναι σημαντικές τόσο για την γενική υγεία της μητέρας όσο και για τη στοματική υγεία του μωρού της.
Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία