
23 Απρ Πρόληψη τερηδόνας
Φθορίωση. Πότε πρέπει να γίνεται και γιατί;
Η χρήση του φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας έχει αποτελέσει πεδίο εκτεταμένης έρευνας, επί 66 έτη. Από τα περίπου 45.000 σχετικά επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι, το φθόριο, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της τερηδόνας και συγχρόνως ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου, σε όλες τις ηλικίες εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.
Η δράση του φθορίου είναι κυρίως τοπική. Απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και την κάνει πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Συγχρόνως έχει ήπια αντιμικροβιακή δράση στα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Για τους παραπάνω λόγους, το φθόριο, θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας ειδικά των παιδιών και των εφήβων των οποίων τα δόντια είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση τερηδόνας.
Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας από τη βρεφική ηλικία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συστήνεται διεθνώς. Θεωρείται το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας και η εξάπλωση της χρήσης της μετά το 1980, είναι η κύρια αιτία μείωσης της εμφάνισης της τερηδόνας στα ανεπτυγμένα κράτη του Δυτικού κόσμου.
Ο καθαρισμός του στόματος πρέπει να αρχίζει από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών. Η περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθόριο και το είδος της οδοντόβουρτσας είναι σημαντικά και οι γονείς θα πρέπει πάντα να ακολουθούν τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου.
Τα δισκία φθορίου και τα φθοριούχα στοματοπλύματα αποτελούν συμπληρωματικούς τρόπους χορήγησης φθορίου στο σπίτι για παιδιά και εφήβους που έχουν προδιάθεση για εμφάνιση τερηδόνας και πρέπει να χορηγούνται πάντα με συνταγή και σαφείς οδηγίες από τον Παιδοδοντίατρο ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν την ηλικία του παιδιού, τις διατροφικές του συνήθειες και την προδιάθεση που έχει να εμφανίσει τερηδόνα.
Η τοπική φθορίωση γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και δρουν με διαφορετικό τρόπο από τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι τα οποία έχουν πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο είτε σαν ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων είτε σαν βερνίκι φθορίου το οποίο επαλείφει στα δόντια. Η φθορίωση είναι μία διαδικασία απλή και ασφαλής και συνήθως γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας πρέπει να γίνεται 3-4 φορές το χρόνο.
Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants). Είναι απαραίτητες και γιατί;
Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα σ’ αυτές τις περιοχές σε ποσοστό 50%. Τα Sealants (προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών) είναι μία απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των δοντιών.
Οι καλύψεις οπών και σχισμών είναι διαφανείς η αδιαφανείς λεπτόρρευστες ρητίνες που τοποθετούνται από τον Παιδοδοντίατρο στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών των παιδιών και των εφήβων σύντομα μετά την ανατολή τους στο στόμα. Με τον τρόπο αυτό δεν παγιδεύονται τροφές μέσα στις αύλακες και δεν τερηδονίζεται το δόντι. Τοποθετούνται στους πρώτους και δεύτερους μόνιμους γομφίους ή και σε οποιοδήποτε δόντι έχει πολύ βαθιές αύλακες. Το ποσοστό μείωσης της τερηδόνας μπορεί να φτάσει έως και το 95% και η μέση διάρκεια ζωής είναι 4 χρόνια ή και περισσότερο αν τοποθετηθούν σωστά και υπάρχει καλή στοματική υγιεινή και τακτικοί επανέλεγχοι στον Παιδοδοντίατρο.
Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία