Τραυματισμός δοντιών

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Το παιδί μου έπεσε και έσπασε/έχασε το δόντι του!

Κρατήστε τη ψυχραιμία σας και ηρεμήστε το παιδί. Αφήστε κάποιον πιο ήρεμο να δώσει τις πρώτες βοήθειες.
Αν το παιδί νιώθει να ζαλίζεται, να έχει τάση προς έμετο ή λιποθυμία πρέπει να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΩΣ με τον παιδίατρό σας ή να το μεταφέρετε στο πλησιέστερο παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Αν το σημείο που έπεσε το παιδί ήταν βρώμικο περιβάλλον π.χ. λασπόνερα και όχι πλακάκι σπιτιού ή άσφαλτος, ελέγξτε αν ο εμβολιασμός κατά του τετάνου ισχύει, ειδάλλως απευθυνθείτε σε κάποιο νοσοκομείο για επανάληψη του αντιτετανικού ορού.

Αν υπάρχουν εκδορές ή οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο του παιδιού, τοποθετήστε παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον Παιδοδοντίατρό σας.

Όταν βγει, μετά από τραυματισμό, από τη θέση του ένα ΠΑΙΔΙΚΟ δόντι ΔΕΝ το βάζουμε πίσω στη θέση του (όπως πρέπει να κάνουμε με τα μόνιμα), αλλά πηγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ στον Παιδοδοντίατρο που θα αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει το περιστατικό.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Κάταγμα μύλης

Αν μετά τον τραυματισμό βρεθεί το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, καλό είναι να διατηρηθεί σε νερό ή φυσιολογικό ορό. Ο Παιδοδοντίατρος μπορεί ή να συγκολλήσει το σπασμένο κομμάτι ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό να συμπληρώσει το έλλειμμα με υλικά που μιμούνται εξαιρετικά τους οδοντικούς ιστούς με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ολική εκγόμφωση

Όταν βγει, μετά από τραυματισμό, από τη θέση του ένα ΜΟΝΙΜΟ δόντι πρέπει να γίνουν άμεσα τα ακόλουθα:

  • Βρίσκουμε το δόντι
  •  Ξεπλένουμε το δόντι με κρύο νερό, χωρίς να πιάσουμε τη ρίζα του
  •  Βάζουμε το δόντι ξανά στη θέση του στο στόμα και το κρατάμε σταθερό με μία γάζα
  •  Αν δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό, βάζουμε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα
  •  Πηγαίνουμε αμέσως στον κοντινότερο Παιδοδοντίατρο

Προσοχή!! Το δόντι να βρίσκεται μέσα σε κρύο γάλα, φυσιολογικό ορό, σάλιο ή νερό μέχρι να έρθετε στο οδοντιατρείο!

Πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών- Προστατευτικοί νάρθηκες

Ιδιαίτερο κίνδυνο για τραυματισμούς στα δόντια έχουν τα παιδιά με έντονη πρόταξη των δοντιών και εκείνα που ασχολούνται συστηματικά με αθλήματα. Έτσι συνιστάται η χρήση ειδικών ναρθήκων για όλα τα παιδιά με έντονη αθλητική δραστηριότητα καθώς και έγκαιρη διόρθωση ορθοδοντικών προβλημάτων πρόταξης των μπροστινών άνω δοντιών.

Ο Παιδοδοντίατρος μπορεί να κατασκευάσει ατομικούς προστατευτικούς νάρθηκες οι οποίοι ταιριάζουν ακριβώς στο στόμα κάθε παιδιού. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμοι προκατασκευασμένοι νάρθηκες, οι οποίοι όμως δεν έχουν την εφαρμογή ούτε προστατεύουν τόσο καλά όσο οι ατομικοί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μικτής οδοντοφυΐας (περίπου 6-11 χρονών), επειδή τα παιδιά αλλάζουν δόντια, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν τους νάρθηκες του εμπορίου για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, πάντα με την επίβλεψη ενός Παιδοδοντιάτρου. Όταν όμως ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα θα πρέπει να κατασκευαστεί από τον Παιδοδοντίατρο ένας ατομικός νάρθηκας. Νάρθηκες μπορούν να κατασκευαστούν και για τα παιδιά που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία (φοράνε σιδεράκια).

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία