Επείγοντα περιστατικά

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Το παιδί μου πονάει/είναι πρησμένο! Τι να κάνω;

Όταν το παιδί παραπονιέται για πόνο συνήθως ο πόνος υπάρχει γιατί τα μικρόβια της τερηδόνας έχουν προσβάλλει τον πολφό (νεύρο) του δοντιού ή γιατί έχουν παγιδευτεί τροφές ανάμεσα στα ούλα και το παιδί το αντιλαμβάνεται ως πόνο.
Βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού με χλιαρό νερό και αφαιρέστε τα υπολείμματα τροφής που μπορεί να έχουν μείνει ανάμεσα στα δόντια χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα. Επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρο, προκειμένου να του χορηγήσετε ένα ήπιο αναλγητικό (π.χ. Depon) ή αντιβίωση (π.χ. Amoxil, Augmentin). ΜΗΝ τοποθετείτε ασπιρίνη ή αλκοολούχα ποτά σε δόντια ή ούλα που πονάνε.

ΜΗΝ χορηγείτε φάρμακα και ΜΗΝ εφαρμόζετε στο παιδί γιατροσόφια ακολουθώντας τις συμβουλές συγγενών, γειτόνων κα. Ο μόνος κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει σωστά είναι ο Παιδοδοντίατρός σας.

Το παιδί μου δάγκωσε το χείλος του μετά από οδοντιατρική θεραπεία. Τι να κάνω;

Μετά από οδοντιατρική θεραπεία κατά την οποία έχει γίνει τοπική αναισθησία, το παιδί επειδή είναι μουδιασμένο,  μπορεί να ρουφήξει ή να δαγκώσει το χείλος, τη γλώσσα ή το εσωτερικό του μάγουλου. Αυτό συχνά οδηγεί στη δημιουργία μιας πληγής ή ενός πολύ έντονου πρηξίματος που συνοδεύεται από πόνο.

  • Αν η πληγή αιμορραγεί ασκήστε πίεση με μία καθαρή γάζα.
  • Τοποθετήστε επίθεμα πάγου στην περιοχή του τραυματισμού για 10-15 λεπτά.
  • Χορηγήστε παυσίπονο για ανακούφιση από τον πόνο.
  • Επικοινωνήστε αμέσως με τον Παιδοδοντίατρό σας.

 

Το παιδί μου έχει αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού!

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή αιμορραγία. Συνήθως προκαλείται από το ίδιο το παιδί το οποίο ερεθίζει την περιοχή με το χέρι του ή ρουφάει με τη γλώσσα το τραύμα.

  • Ασκήστε πίεση στην περιοχή που αιμορραγεί με μια καθαρή γάζα για 20-30 λεπτά.
  • Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, επικοινωνήστε αμέσως με τον Παιδοδοντίατρό σας.

 

Προβλήματα από ορθοδοντικά μηχανήματα

Σε παιδιά που βρίσκονται σε ορθοδοντική θεραπεία μερικές φορές δημιουργούνται προβλήματα όπως σπάσιμο αγκίστρων, συρμάτων και ακρυλικού που μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα, τη γλώσσα ή τα μάγουλα.

  • Αφαιρέστε το ορθοδοντικό μηχάνημα, αν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα.
  • Αν είναι ακίνητο, καλύψτε το αιχμηρό τμήμα με μαλακό κερί, γάζα, βαμβάκι, ή ακόμα και με τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
  • Αν το ορθοδοντικό σύρμα έχει εισχωρήσει στα ούλα, το μάγουλο ή τη γλώσσα, ΜΗΝ ΤΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΤΕ, πηγαίνετε το παιδί ΑΜΕΣΩΣ στον Ορθοδοντικό ή τον Παιδοδοντίατρο.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία