Οι υπηρεσίες του ιατρείου μας


null
Πρώτη επίσκεψη – Κλινική εξέταση - Ακτινογραφικός έλεγχος

Το μυστικό για υγιή δόντια είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο!

Προσπαθούμε, λοιπόν, να μετατρέψουμε την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο σε μία ευχάριστη εμπειρία. Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

Η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει τον έλεγχο του στόματος και των δοντιών, την επίδειξη σωστής στοματικής υγιεινής και την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα προβλήματα που εμφανίζονται στο στόμα από τη νηπιακή ακόμα ηλικία. Την κλινική εξέταση των δοντιών συμπληρώνει ο ακτινογραφικός έλεγχος, όταν κρίνεται απαραίτητος για τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων του στόματος. Το ιατρείο διαθέτει ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα περιορίζοντας στο ελάχιστο την ακτινοβολία και τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ακτινοπροστασίας του παιδιού (ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας με κολάρο).


null
Συμβουλές διατροφής και ανάλυση δίαιτας

Επιτρέπονται τα γλυκά; Ποια γλυκά χαλάνε τα δόντια του παιδιού; Κάθε πότε μπορεί το παιδί να τρώει γλυκά; Υπάρχουν τροφές χωρίς ζάχαρη που προκαλούν τερηδόνα; Ερωτήσεις που βρίσκουν απάντηση μετά από τη συζήτηση με τον Παιδοδοντίατρο και την ανάλυση της διατροφής του παιδιού.


null
Καθαρισμός – φθορίωση δοντιών

Τα παιδιά όλων των ηλικιών χρειάζονται καθαρισμό στα δόντια τους, ακριβώς όπως και οι ενήλικες!

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρας) και το γυάλισμα των δοντιών με ειδική πάστα στίλβωσης.

Στα παιδιά, μετά τον καθαρισμό των δοντιών ακολουθεί πάντα η φθορίωση.
Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της τερηδόνας κάνοντας την αδαμαντίνη των δοντιών πιο ανθεκτική απέναντι στα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα.

Τόσο ο καθαρισμός όσο και η φθορίωση είναι διαδικασία ευχάριστη και ασφαλής και συνήθως γίνεται δύο φορές το χρόνο.


null
Έμφραξη (σφράγισμα) δοντιών

Όταν τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια “χαλάνε” λόγω τερηδόνας, τοποθετούνται σύγχρονα αισθητικά υλικά (λευκά σφραγίσματα – ρητίνη) για την αποκατάστασή τους.

Ο Παιδοδοντίατρος έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να συνεργάζεται αρμονικά με τα παιδιά και συνεπώς παρέχει οδοντιατρικές αποκαταστάσεις υψηλής ποιότητας.


null
Παιδικές στεφάνες (θήκες)

Πρόκειται για ειδικές προκατασκευασμένες θήκες (συνήθως μεταλλικές) που τοποθετούνται τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια όταν αυτά είναι πολύ χαλασμένα και δεν επιδέχονται θεραπεία με απλό σφράγισμα.


null
Προληπτικές καλύψεις – Sealants

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants) είναι μια ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις αύλακες των πίσω μόνιμων δοντιών (γομφίων).

Στη μασητική επιφάνεια των δοντιών αυτών παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών μέσα στις βαθιές αύλακες με αποτέλεσμα την δημιουργία τερηδόνας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λεπτόρρευστες ρητίνες λευκού χρώματος.


null
Θεραπεία πολφού (πολφοτομή, απονεύρωση)

Όταν η τερηδόνα δε διαγνωστεί έγκαιρα, τα μικρόβια μολύνουν τον πολφό (νεύρο) του δοντιού προκαλώντας φλεγμονή ή και νέκρωση αυτού. Ανάλογα με το βαθμό της φλεγμονής, η θεραπεία επιλογής είναι η πολφοτομή ή η απονεύρωση του δοντιού. Στόχος της θεραπείας είναι η διατήρηση του δοντιού στο στόμα για να μπορεί το παιδί να τρώει, να μιλάει και να έχει ένα υγιές χαμόγελο!


null
Εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή ενός δοντιού είναι απαραίτητη στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • όταν το δόντι παρουσιάζει εκτεταμένη τερηδονική βλάβη και δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να το διατηρήσει στο στόμα
  • όταν έχει ανατείλει το μόνιμο δόντι και δεν έχει πέσει ακόμα το αντίστοιχο νεογιλό
  • για ορθοδοντικούς λόγους.

null
Αντιμετώπιση οδοντικού τραύματος

Σε περίπτωση τραυματισμού του παιδιού στην περιοχή του στόματος, θα πρέπει να επισκεφτούμε τον Παιδοδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Ο Παιδοδοντίατρος γνωρίζει ακριβώς πώς να σας παρέχει τις πρώτες βοήθειες μετά το τραύμα τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια.

Ο τραυματισμός μπορεί να περιλαμβάνει κάταγμα (σπάσιμο) δοντιού, μετατόπιση (αλλαγή θέσης) δοντιού ή/και τραύμα μαλακών μορίων (χείλη, μάγουλα, γλώσσα).


null
Ορθοδοντικά μηχανήματα διατήρησης χώρου

Όταν ένα νεογιλό δόντι χάνεται πρόωρα και το αντίστοιχο μόνιμο δόντι δεν είναι ακόμα σε φάση ανατολής, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ειδικού ορθοδοντικού μηχανήματος για να διατηρηθεί ο χώρος για το μόνιμο δόντι αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο ορθοδοντικά προβλήματα. Τα ορθοδοντικά μηχανήματα είναι είτε ακίνητα (σταθερά) είτε κινητά (μασελάκι).