Πρώτη επίσκεψη

Πότε να πάω το παιδί μου για πρώτη φορά στον Παιδοδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.
Περιλαμβάνει την αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού, και την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών, τη σωστή στοματική υγιεινή, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η τερηδόνα και η ουλίτιδα και πώς μπορούμε να την προλάβουμε. Δίνονται οδηγίες που αφορούν στη σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών.
Ο επόμενος έλεγχος πρέπει να γίνεται στα 2,5-3 έτη, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νεογιλή οδοντοφυΐα και θα προσαρμοστεί η στοματική υγιεινή, ενώ από την ηλικία των 3,5-4 ετών θα ξεκινήσει η πρώτη φθορίωση και θα μπει το παιδί σε πρόγραμμα επανελέγχων γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση.
Μπορείτε να μείνετε στο χώρο της εξέτασης ώστε το παιδί να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου και να μην παρεμβαίνετε ώστε να μη μοιράζεται η προσοχή του παιδιού ανάμεσα σε δύο άτομα. Όταν πρόκειται να εξετάσουμε μωρό, συχνά εφαρμόζουμε τη θέση γόνατο με γόνατο, κατά την οποία ο γονέας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς κρατάει το μωρό στην αγκαλιά του αντικριστά από τον Παιδοδοντίατρο, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να εξετάσει τα δόντια του παιδιού.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία