Βρέφος και φροντίδα

Συμβουλές για τη νέα μητέρα

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει. Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας αργήσει ή βγάλει πιο νωρίς δοντάκια. Αν όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου όταν βγάζει δοντάκια;

Συνήθως όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια υπάρχει ανησυχία στον ύπνο, μια γενικότερη γκρίνια, μεγάλη ποσότητα σάλιου, τα ούλα είναι κόκκινα και διογκωμένα και παρουσιάζεται αλλαγή στις συνήθειες διατροφής. Γενικά όμως τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια. Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, που δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.
Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει παιχνίδια πού είναι ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει. Καλό είναι η ανακούφιση του μωρού να γίνεται χωρίς καμία φαρμακευτική παρέμβαση. Για τη χρήση ειδικών κρεμών και αλοιφών πρέπει οπωσδήποτε να ζητάτε τη συμβουλή Παιδοδοντιάτρου.

Πως μπορώ να βρω τη σωστή πιπίλα για το μωρό μου;

Η κατάλληλη πιπίλα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού. Να είναι κατασκευασμένη από το κατάλληλο υλικό και να μην στηρίζουμε την κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού. Σημαντικό είναι η χρήση της να μην παρατείνεται μετά το 4ο έτος της ηλικίας του παιδιού για να αποφύγουμε την πρόκληση ορθοδοντικών προβλημάτων.

Πότε μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση μπιμπερό;

Όταν το παιδί μπορεί να κάθεται μόνο του, πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι με στόμιο. Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταματήσει τη χρήση του μπιμπερό μέχρι το 12ο μήνα.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία